Pedodonti, 0-12 yaş çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı biçimde korunması ve tedavisi ile ilgilenen anabilim dalıdır. Çocuk diş hekimliği olarak da bilinen pedodonti, bebeklik çağından itibaren ağız, diş ve çene gelişimini izleyerek olası problemlerin önüne geçmek için koruyucu önlemler ve tedaviler sunar. Çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen pedodontinin birinci amacı sorunların kaynağını belirlemek ve engelleyecek önlemleri ebeveynlerin işbirliği ile ele almaktır. Bu amaç doğrultusunda uygulanan prosedürlere koruyucu diş hekimliği denilmektedir. Koruyucu diş hekimliği, dişlerin düzenli olarak kontrol edilmesi, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve doğru ağız bakım metotlarının uygulanmasını kapsar.
Pedodontist, çocuk diş hekimliği uzmanlarına denilmektedir. Pedodontistler 5 yıllık diş hekimliği eğitimine takiben 4 yıl bu alanda doktora yaparak uzmanlaşmış kişilerdir. Çocuk davranışlarını yönlendirme konusunda uzmanlaşmış bir pedodontist tarafından yapılacak olan ilk diş muayenesi ile çocuğunuzun ileride oluşabilecek travmatik deneyimlerinin önüne geçilmiş olur.
Koruyucu diş tedavileri
Çocuklarda ağız hijyeni eğitimi ve beslenme
Süt ve daimi dişlerin restoratif tedavileri
Dental travma tedavileri
Yer tutucu uygulamaları
Koruyucu ortodontik tedaviler
Süt dişi çekimleri
Endodontik tedaviler
Parmak emme, tırnak yeme gibi kötü ağız alışkanlıklarının tedavisi
Gelişimini tamamlamış daimi dişlerin tedavisi
Flor uygulamaları
Fissür örtücü uygulaması
Çocuk diş hekimliğinin amacı, gelecekte oluşabilecek diş sorunlarını engelleyecek önlemler almaktır. Bu doğrultuda uygulanan işlemlere Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları denir. Çocuğun gelecekte oluşabilecek diş çürüklerinin engellenmesi için de ailesinin ağız-diş ve beslenme konusunda eğitilmesi oldukça önemlidir.
Yer tutucu uygulamalar, süt dişlerinin erken kaybı durumunda, daimi dişlerin ağız içinde doğru bir şekilde konumlanmalarını sağlar. Sabit ve hareketli yer tutucular ile süt dişlerinin erken kaybı durumunda daimi dişler korumaya alınır.
İlk süt dişleri yaklaşık 6. ayda sürmeye başlar ve toplam 20 adet olan süt dişleri 2,5 yaş civarında tamamlanır. İlk diş çıktıktan sonra, 6 ay-1 yaş arasında pedodontik muayenenin yapılması gerekir. Bu sayede biberon veya emzirme çürüğü gibi problemlerin önüne geçilmiş olur. İlk diş muayenesi bebeğin beslenmesi hakkında öneriler ve diş sağlığını korumak için alınacak önlemler açısından oldukça önemlidir.
Kırmızı Toprak Mah. Vali Ali Fuat Güven Cad. No:26 Odunpazarı/Eskişehir
Haritada GösterHafta İçi 09.00-20.00
Cumartesi 09.00-18.30
Pazar Kapalı