Dolgu tedavisi, dişin mine ve dentin tabakasının çeşitli nedenlerle çürümesi veya kırılması durumunda çürüğün ilerlemesini durdurmak için yapılan tedavidir. Dolgu teknolojisi dişe erken dönemde yapılan tedavidir. Dişteki çürük doku ilerlemeden yapılan dolgu tedavisi dişi tamamen kaybetmenin önüne geçer. Diş dolgusu tedavisi ile deforme olmuş dişlere, tedavi sonrası eski görünümü ve fonksiyonu kazandırılır.
Diş dolgusu yapılırken öncelikle kalan diş dokusu temizlenerek dolgu için hazır hale getirilir. Kalan diş dokusu geçmişte yapılmış ve çıkarılması gereken bir dolgu varsa bunlardan arındırılır. Ardından uygun malzeme seçilerek oluşan boşluk doldurulur. Diş dolgusu lokal anestezi ile yapılan bir işlem olduğu için ağrı ya da acı hissedilmez. Yapılan dolgunun diğer dişlerle uyumu kontrol edilerek tedavi tamamlanır. Dolguda hastayı rahatsız edecek fazlalıklar varsa düzeltilerek dişten uzaklaştırılır.
Eski zamanlarda dolgu tedavisinde sadece 1-2 çeşit malzeme kullanılırken, günümüzde çok çeşitli dolgu materyalleri kullanılmaktadır. Diş dolgusu çeşitleri kompozit dolgular, porselen dolgular ve amalgam dolgulardır.
Kompozit dolgular; diş ile aynı renkte olan ve doğal diş görünümü sağlayan bu dolgu çeşidi oldukça sık kullanılmaktadır.
Porselen dolgular; renk tutma özelliği sayesinde oldukça talep gören porselen dolgular, diğer dolgu çeşitlerine göre maliyetleri daha yüksektir.
Amalgam dolgular; gri renge sahip ve civa, bakır, kalay gibi elementlerin karışımından elde edilen amalgam dolgular, günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir. Çok iyi çiğneme gücü nedeniyle tercih edilmektedir.
Kırmızı Toprak Mah. Vali Ali Fuat Güven Cad. No:26 Odunpazarı/Eskişehir
Haritada GösterHafta İçi 09.00-20.00
Cumartesi 09.00-18.30
Pazar Kapalı