Diş eti hastalıkları, diş etlerini çevreleyen dokularda görülen enfeksiyon sonucu meydana gelir. Diş etlerinde oluşan enfeksiyon, diş eti dokusunun iltihaplanmasına neden olur. Diş eti hastalıkları insanlar arasında oldukça yaygın görülmektedir. Erken evrede teşhis edilen diş eti hastalıkları ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak diş eti hastalıkları ilerlemişse cerrahi yöntemle tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle diş eti hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi son derece önemlidir.
Diş eti hastalıklarında görülen en önemli belirti diş eti kanamasıdır. Sağlıklı bir diş etinde kanama meydana gelmez. Kendiliğinden ya da diş fırçalama sırasında başlayan kanamalar dışında diş etinde görülen şişlik, kızarıklık, renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde sallanma veya yer değişikliği, hassasiyet ve kötü ağız kokusu da sıklıkla gözlenen diş eti hastalıkları belirtileri arasındadır.
Erken evre diş eti hastalığı, diş eti iltihabı (gingivitis) olarak bilinir. Diş etlerinde meydana gelen iltihap tedavi edilmediğinde, dişleri çene kemiğine sabitleyen bağ dokular iltihaplanır. İlerlemiş diş eti iltihabı olan diş eti iltihaplanmasının bu evresine “periodontitis” denir. Son derece ciddi bir problem olan periodontitis vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir.
Diş eti hastalıklarının tedavi yöntemleri; hastalığın hangi evrede olduğuna, daha önce uygulanan tedavilerin etki etme derecesine ve genel sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Diş eti tedavileri cerrahi ve cerrahi olmayan şeklinde iki sınıfa ayrılır. Cerrahi olmayan diş eti tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;
Dişlerin temizlenmesi
Diş ölçeklemesi ve kök planlaması
Cep küçültme ameliyatı
Kemik grefti
Yumuşak doku greftleri
Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu (YDR)
Kırmızı Toprak Mah. Vali Ali Fuat Güven Cad. No:26 Odunpazarı/Eskişehir
Haritada GösterHafta İçi 09.00-20.00
Cumartesi 09.00-18.30
Pazar 11.00-18.00