Dorlion Dent
Blog

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi dişin aslında bir nevi ''beyni'' diyebileceğimiz pulpa dokusunun farklı sebeplerle canlılığını yitirmesi sonucunda uygulanan ve böyle dişleri sağlığına kavuşturup ağızda tutmamızı sağlayan bir tedavidir. İleri düzeyde yıpranmış dişleri bile kanal tedavisiyle sağlığına kavuşturup yıllarca hizmet etmesini sağlayabiliyoruz.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Kanal tedavisinde basitçe dişin içerisindeki pulpa dokusu tamanen çıkarılır ,çıkarıldığı bölge ilaçlar yardımıyla da tamamen bakterilerden arındırılır ve çıkarılan bölge vücudumuzla uyumlu materyallerde uygun şekilde doldurulur.

Kanal tedavisi dişe zarar verir mi?

Eğer bir dişe sağlık açısından kanal tedavisi gerekiyorsa tam tersi dişi sağlığına kavuşturmuş oluyoruz.Tabi ki her tedavide olduğu gibi kanal tedavisinde de doğal diş dokusunu olabildiğince korumak lazım.

Kanal tedavisi ileride sorun çıkarır mı?

Bu aslında çoğu hastanın aklını kurcalayan bir soru.Kanal tedavisi çok hassas ve incelikleri olan bir tedavidir.Tedavi esnasında çok titiz ve dikkatli olmak gerekiyor.Tabi ki teknolojinin de başarıda payı büyük.Eski teknolojilerle yapılan kanal tedavilerinde kullanılan malzemeler ve teknikler tedavi için yetersiz kalmaktaydı.Bu yüzden genelde hastaların kafasında bir soru işareti var.Ama artık bilimin ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte doğru yapılan bir kanal tedavisi sayesinde sorunsuz bir şekilde çok uzun yıllar dişleri ağızda tutabiliyoruz.

Kanal tedavisinden sonra ağrı olur mu?

Kanal tedavisinden sonra işlemin ve dişin durumuna göre bazı durumlarda ağrı olabilir,bazılarındaysa olmaz.İşlemden sonra 1-2 hafta süreyle işlem bölgesinde rahatsızlık olması normal karşılanabilir.

Kanal tedavisi esnasında ağrı hissedilir mi?

Bu hastalarımızın bize ilk başvurduğunda en çok korktukları durum.Özellikle çevreden duyulan tecrübelerden sonra.Kanal tedavisi yapılmadan önce doğru bir anestezi tekniği uygulandığı takdirde işlem esnasında ağrı olmayacaktır.

Kanal tedavisi işlemi yapılmış ama sorun yaratmış dişler çekilmeli mi?

Kanal tedavisi başarısırz olmuş dişler doğru bir Retreatment yani yeniden kanal tedavisiyle sağlığına kavuşturulup yıllarca hizmet edebilir.Tabi ki aşırı derecede çürümüş dişler veya kanal tedavisi tekrarı mümkün olmayan dişler çekilebilir.

Kanal tedavisi tekrarı hangi durumlarda gerekebilir?

Eğer kanal tedavisi istenilen başarıya ulaşmamışsa veya tedavi esnasında istenmeyen durumlar ortaya çıkmışsa kanal tedavisi tekrarı gerekebilir.

Kanal tedavisi yapılmış dişler kararır mı?Kararırsa tekrar beyazlatılabilir mi?

Kanal tedavisi yapılmış dişler çoğu zaman kararmaz ama bazı dişlerde böyle bir durum yaşanabiliyor.Renkleşmiş dişi özel bir beyazlatma tekniğiyle eski rengine kavuşturabiliyoruz.

Sadece kökü kalmış dişler ağızda tutulabilir mi?

Kök kısmı doğru bir kanal tedavisiyle sağlığına kavuşturulduğu sürece bu dişler ağızda tutulabilir.Dişin dışardan bakınca gördüğümüz kısmı olan kron kısmı özel tekniklerle yükseltilip üzerine kaplama yerleştirilerek veya farklı dolgu teknikleriyle oluşturulup uzun yıllar hastamıza hizmet edebilir.

Kanal tedavisi kaç seans sürer?Tek seans mı uygulanmalı çok seans mı?

Bu sorunun aslında net bir cevabı yok.Seans sayısını etkileyen birçok faktör var.Dişin canlılık durumu,kanal anatomisinin yapısı gibi birçok faktör seans sayısını etkileyebiliyor.Hekiminiz sizin için en güvenli tekniği seçecek ve uygulayacaktır.

Kanal tedavisi ağrıyı dindiriyorsa neden ağrıyan her dişe kanal tedavisi uygulamıyoruz?

Kanal tedavisi dişi sağlığına kavuşturan bir tedavidir ama ağzınızdaki en dayanıklı ve mükemmel yapı her zaman sizin doğal dişlerinizdir.Dişte ağrıya sebep olan faktöre eğilip doğru bir tedavi uygulandığı ve dişin enfekte olması önlendiği takdirde zaten dişiniz en dayanıklı formunda kalacaktır.Bu yüzden her zaman dişlere minimal işlemler uygulayıp en doğal formunda ağzınızda kalmasını sağlamak lazım.

Kanal tedavisinde kullanılan malzemeler zararlı mıdır?

Her tedavide olduğu gibi kanal tedavisinde kullanılan malzemeler de doğru kullanıldığı sürece zararlı değildir ve vücudumuzla uyumludur.

Kanal tedavisinden sonra nelere dikkat edilmeli?

Kanal tedavisi bitip diş sağlığa kavuşturulduktan ve semptomlarımız geçtikten sonra dişi kendi dişimiz gibi kullanabiliriz.

Kanal tedavisi gören dişimi ne kadar sürede kontrol ettirmeliyim?

Rutinde 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne mutlaka gitmeliyiz.Bu kontrol esnasında da mutlaka kanal tedavili dişler de değerlendirilmeli.

Kanal tedavisinin riskleri var mıdır?

Her tedavide olduğu gibi doğru uygulanmayan kanal tedavisi de tabi ki size zarar verebilir.Bunun için kanal tedavisinde çok hassas ve özenli çalışılmalıdır.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Kanal tedavisi dişin durumuna göre tek bir seans veya aralarda hekimin uygun gördüğü süreler koyularak birden çok seans şeklinde yapılabilir.Bu seanslar arasında 2-3 hafta olabilmektedir.Tabi ki hekiminiz gerek görürse bu süre uzayabilir.Buna en iyi hekiminiz karar verecektir.

Kanal tedavisinin uzun sürmesi normal midir?

Kanal tedavisinde süreç dişin sağlığına tamamen kavuşması ve tedavinin en doğru şekilde yapılabilmesi için aceleye getirilmemelidir.Bu yüzden tedavinin uzaması olağan bir durumdur.

Blog

Tüm Blog Yazılarını İncele
İletişim Bilgileri

Kırmızı Toprak Mah. Vali Ali Fuat Güven Cad. No:26 Odunpazarı/Eskişehir

Haritada Göster
Bizi Sosyal Medyadan Takip Et

Güncel haberler için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi 09.00-20.00

Cumartesi 09.00-18.30

Pazar 11.00-18.00

Dorlion Dent
RANDEVU AL
WHATSAPP