Eskişehir diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi veya kron uygulamaları ile kurtarılması mümkün olmayan dişlerin kemikteki yuvasından çıkarılması işlemidir. Birçok nedenden dolayı diş çekimi yapılabilir. Travma veya diş çürüğü bu nedenler arasında en yaygın olanıdır. Diş hekimleri diş çekimini son çare olarak görmektedir. Ancak diş çekimi bazı durumlarda ağız ve diş sağlığını korumak için kaçınılmazdır.
Diş Çekimi Hangi Durumlarda Yapılır ?
Diş çekimi doktorların en son tercih ettiği bir işlem olsa da bazı durumlarda zorunluluk olarak karşımıza çıkabilir. Dişin ciddi sağlık sorunları yarattığı durumlarda diş çekimi iyi bir seçenektir. Diş çekimini gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir;
Dolgu, kanal tedavisi ya da kaplama gibi yöntemlerle tedavi edilemeyen dişler
Diş çürüğü dişin köküne kadar ulaştığı durumlarda
Çeşitli nedenlerde kırılmış dişler
Sallanmasına rağmen zamanında düşmeyen süt dişler
Diş eti ve kemik yapısı zayıflığı için sallanan dişler
Olması gerektiği gibi çıkmayan 20’lik diş
Çene yapısını bozan ortodontik sorunlara neden olan dişler
Ağız içinde kist veya tümör oluşumuna neden olan dişler
Diş Çekimi Nasıl Yapılır ?
Diş çekimi, özel eğitim almış diş hekimleri tarafından lokal ya da genel anestezi ile yapılır. Diş çekimi sırasında meydana gelen kanama normal ve gereklidir. Diş çekimi ile dişten geride kalan kısımda kan pıhtısı oluşur. Kanamayı durdurmak için diş çekiminin yapıldığı alana gazlı bez konulur. Kan pıhtısının oluşması iyileşmenin başlaması için gerekli bir durumdur. Diş çekimi sonrasında doktorunuzun yazdığı ağrı kesicileri kullanmak iyileşmenizi hızlandıracaktır.
Eskişehir 20'lik Diş Çekimi
Halk arasında 20’lik diş olarak bilinen 20 yaş yaş dişleri en son çıkan dişlerdir. 20’lik dişler çenenin en arka kısmında çıkan azı dişleridir ve genellikle çene yapısına uyum sağlayamadıkları çekilmesi gerekir. Kendini ağrı ile belli eden 20 yaş dişleri çıkarken çoğunlukla çenede yeterli yer bulamaz. Bu durum da komşu dişlerin sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bazı 20’lik dişler de gömülü olarak çıkar. Bunların da ameliyat ile alınması gerekir. Düzenli diş muayenesi ile 20’lik dişlerin gelişimi takip edilebilir ve erken müdahale edilebilir.
20’lik Dişlerin Belirtileri Nelerdir ?
20’lik dişler, diş etlerinde yeterli yer bulduğu zaman olması gerektiği gibi çıkar ve diğer dişlere zarar vermeden sağlıklı bir şekilde gelişir. Böyle durumda alınmasına gerek yoktur. Ancak yirmilik dişlerin çene yapısına uyum sağlayamadığı, yeterli yer bulamadığı veya gömülü kaldığı durumlarda alınması gerekir. Yirmilik dişlerin sıkıntılı bir şekilde çıktığını veya gömülü kaldığını gösteren durumlar şunlardır;
Diş ve diş etlerinde ağrı hissi,
Çeneye ve kulağa vuran ağrılar,
Lenf bezlerinde şişlikler,
Çiğneme esnasında ağrı hissi,
Diş eti hassasiyeti,
Baş ağrısı,
Ağızdan kötü koku gelmesi
20’lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır ?
Yirmilik dişin nasıl çekileceği röntgen görüntülerine bakılarak karar verilir. Açısında bir sıkıntı olmadan çıkan yirmilik dişler, çürük nedeniyle çekilmesi gerekiyorsa tıpkı normal diş çekiminde olduğu gibi çekilir. Ancak sorunlu çıkan yirmilik dişlerin cerrahi yöntemle alınması zorunludur.
Diş Çekimi Yaptırmadan Önce
Diş çekimi yaptırmadan önce doktorunuza sormasa da kalp, diyabet, yüksek tansiyon, gibi kronik rahatsızlıklarınızı mutlaka belirtin. Kullanmış olduğunuz ilaçlarınızı da hekiminize bildirin. Bunun yanı sıra hamile kalmayı düşünüyorsanız bu durumu da hekiminize bildirin.
Diş çekimi yaptırmadan önce dişlerinizi fırçalayın ve ağzınızı antiseptik bir gargara ile çalkalayın. Bu sayede diş çekimi sonrasında meydana gelebilecek iltihaplanmaları önlemiş olursunuz.
Diş Çekimi Yaptırdıktan Sonra Nelere Dikkat Etmelisiniz ?
En az yarım saat süreyle ağzınızı çalkalamayın. Çünkü ağız çalkalanması diş çekiminden sonra iyileşmeyi sağlayacak olan kan pıhtısının oluşumunu engelliyor.
Diş çekimi sonrasında hekiminizin yerleştirdiği tamponu 15-20 dakika boyunca sıkıca ısırmaya devam edin.
6-24 saat boyunca kan sızıntısı normaldir. Paniğe kapılmayın.
Ağrınız olduğu zaman doktorunuza danışarak aspirin dışında bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.
Çekim yapılan bölgede kemiğiniz olacağı için dişinizden bir parça kaldığını düşünebilirsiniz. Diş çekimi sonrası bu bölgeye dilinizi veya başka bir cismi değdirmeyiniz. Açık kemiğin üzeri birkaç gün içerisinde diş etiniz ile örtülecektir.
Diş çekiminden sonra tahrişe neden olacak sıcak veya acılı yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz.
Diş çekiminden 24 saat boyunca sigara ve alkol kullanmayınız.
Diş çekiminin ilk günü mümkünse başınızın altına yüksek bir yastık koyup dinlenin. Sıcak duş almaktan kaçının.
Ağzınızdaki uyuşukluk geçinceye kadar bir şeyler yiyip içmeyin.
Diş çekiminden 24 saat sonra rutin ağız ve diş bakımınıza devam edebilirsiniz.
Eskişehir Diş Çekimi Fiyatları
Diş çekimi, dişin dolgu, kanal tedavisi ya da kron gibi tedavi yöntemleriyle artık kurtarılamayacak hale geldiği zaman zorunlu olarak yapılması gerekir. Eskişehir diş çekimi fiyatları kişiden kişiye göre değişmektedir. Diş çekimi fiyatları; çekilecek olan dişin sayısına, çekim sonrası yapılacak olan tedaviye, diş çekimi için cerrahi gerekip gerekmediğine, farklı tedaviler veya çürük nedeniyle zorunlu görülen diş çekimleri ve diş çekiminin yapıldığı kliniğe, çekimi yapan hekimin uzmanlığına göre değişmektedir.
Kırmızı Toprak Mah. Vali Ali Fuat Güven Cad. No:26 Odunpazarı/Eskişehir
Haritada GösterHafta İçi 09.00-20.00
Cumartesi 09.00-18.30
Pazar Kapalı